Moderne ouders worstelen wat af


“Adults only”. Het staat in duidelijke letters bij de ingang van Brasserie Sir Charles in Nieuwpoort. Eigenaar Noël Brossé wil namelijk geen kinderen in zijn restaurant. Over de reden kan hij duidelijk zijn: “Kinderen maken stoelen kapot en jagen anderen weg.”

Koter op de stoel

Dat neemt niet weg dat hij soms toch een koter op zijn dure stoelen aantreft. Zo’n kind eet nauwelijks iets. “Ik kocht nieuwe stoelen van 420 euro per stuk en eerlijk gezegd, aan die cola en dat ijsje verdien ik die stoelen niet terug”, aldus Brossé.

Dan is er nog het probleem van overlast. “Ik was het volledig beu. Elke dag werd ik twee tot drie keer uitgescholden omdat ik vriendelijk vroeg om niet meer met vuile schoenen op mijn stoelen te springen of met messen in de kussens te snijden”, klinkt het gedesillusioneerd.

Het derde probleem volgens Brossé, zijn de ouders. Moderne papa’s en mama’s produceren blagen van kinderen. Ze voeden namelijk niet meer op. Een draai om de oren? Vergeet het maar. Kleine Storm mag alles, want hij moet per slot van rekening vrij de wereld kunnen ontdekken. En terwijl Storm dat doet, vrij de wereld ontdekken, zitten papa en mama met hun telefoontje te spelen. Ze schrikken pas op als er glasgerinkel klinkt.

100 Euro per kind

Wie gaat dat betalen? Je raadt het waarschijnlijk al: de heer Brossé. Die mag dan weer als een dolle stier uit zijn keuken tevoorschijn stuiven. In messcherpe bewoordingen geeft hij vervelende blagen een veeg uit de pan, fileert hij lakse ouders en maakt hij gehakt van de huidige fatsoensnormen. Dat levert soms onsmakelijke taferelen op, zoals een scheldpartij. Vandaar dus dat bordje: adults only. Duidelijk toch?

Probleem opgelost, meende de heer Brossé. Totdat mama Fien Vandooren een bericht op facebook publiceerde. Ze wilde een dagje quality-time houden met haar dochter Maren. Moeder en dochter troffen het, want er was nog één tafeltje vrij op het terras van Sir Charles. Ze streken neer. Maar toen snelde er een serveerster toe om te zeggen dat kinderen niet waren toegestaan. “Ik was in shock en heb met Maren het terras verlaten,” schrijft Vandooren. “Zelfs Maren was er niet goed van!”

Het bericht werd gretig gedeeld op sociale media en verscheen in diverse Belgische kranten. Brossé kan er nog altijd met de pet niet bij. Goed, kinderen zijn moe na een dagje wandelen langs de Zeedijk, maar daarom hoef je ze nog niet op je terras te verwelkomen. De komende tijd zal hij extra bordjes ophangen. “Stel dat ze mij verbieden om kinderen niet toe te laten, dan vraag ik gewoon 100 euro per kind. Over mijn prijszetting kan niemand iets beslissen”, klinkt het strijdbaar.


Smekende ouders

Naast kritiek ontvangt de restauranteigenaar ook veel steun. Veel mensen zijn het met hem eens dat moderne ouders niet meer kunnen opvoeden. Inderdaad kan iedereen zich het beeld wel voorstellen van een Storm of Emma met smekende papa of mama ernaast. “Emma, wil je alsjeblieft je eten niet over de stoel uitsmeren? Dat is niet leuk voor de ober.”

Dat is inderdaad andere koek dan de ouderwetse jaren-vijftig-vader, die kon volstaan met weinig woorden. Of zijn kinderen dan niet krijsten aan tafel? Toch wel, na een flinke oorvijg. Inmiddels weten we dat een autoritaire opvoeding naast voorbeeldig gedrag ook tot psychische schade leidt. Dat een antiautoritaire opvoeding evenmin alles is, hebben we in de jaren zestig dan weer mogen ontdekken.


Autoritatief opvoeden

Geen wonder dus dat moderne ouders wat afworstelen met grenzen stellen. Het is een ware kunst om te balanceren op de smalle lijn die autoritatief opvoeden heet. De ouder die het goed wil doen, moet continu het evenwicht zien te bewaren tussen enerzijds duidelijke grenzen en regels stellen, en anderzijds responsief en empathisch zijn.

Niemand heeft gezegd dat opvoeden makkelijk is, en dat geldt al helemaal niet voor opvoeden in een alsmaar complexer wordende maatschappij. Kinderen krijgen steeds meer prikkels. Soms zorgt dat voor extreem gedrag. Gelukkig dat je dan je smartphone nog hebt, zodat je met andere ouders ervaringen kunt uitwisselen.

Zoektocht

Het grootbrengen van een nieuwe generatie is een ware zoektocht. Geen wonder dus dat er een spreekwoord bestaat dat zegt: “It takes a village to raise a child”. Wat zou het mooi zijn als ook restaurants daaraan zouden bijdragen. Bijvoorbeeld door naast peperdure stoelen ook kinderstoelen aan te schaffen. En wat kosten nu papier en een paar kleurpotloden? Het zijn minimale investeringen die zich vanzelf terugbetalen. 

Vier redenen waarom een kindvriendelijk beleid loont: 

  • Een kind komt nooit alleen. Er komt altijd minimaal één volwassene mee, en als je geluk  hebt een voltallige familie. 
  • Elk kind is een schatje totdat het tegendeel is bewezen. Sterker nog: er bestaan nog altijd ouders die kunnen opvoeden. Zelfs vandaag.
  • Connaisseurs worden niet geboren, maar gemaakt. Door een kindvriendelijk beleid geef je ouders de kans om hun kroost restauranttraining bij te brengen. 
  • Dan nog puntje drie. Gun zoveel mogelijk mensen warme jeugdherinneringen aan jouw etablissement. 
Grote kans dat kleine klanten later nog eens terugkeren. Heb je geluk, dan nemen ze de bridgeclub mee, en heb je pech, dan komen ze met een horde kleinkinderen. C’est la vie.

(Een versie van dit artikel verschijnt binnenkort in het Christelijk Weekblad)


Reacties