Kleine lelijke mannen zijn zo gek nog niet


“Wat ik haat zijn gemene, lelijke mensen. Kleine mannen zijn het lelijkst,” zei Karl Lagerfeld in 2013 in het tijdschrift Vogue. “Vrouwen kunnen klein zijn, maar voor mannen is dat onmogelijk.” Dat vrouwen op hun uiterlijk beoordeeld worden is al eeuwenlang een feit. Maar moet nu ook de kleine man het ontgelden?


Snor goed voor je salaris

Peter R. de Vries, bron: Twitter
Het is algemeen bekend dat Karl Lagerfeld niet verzot op vrouwen was. Minder bekend is dat de Duitse ontwerper een gruwelijke hekel had aan kleine mannen, die hij steevast “lelijk” noemde. 

Hoe is het eigenlijk gesteld met de kleine man? Australisch onderzoek maakt duidelijk dat lange mensen meer verdienen. Elke vijf centimeter boven de 1,78 meter levert jaarlijks 950 dollar meer salaris op. Volgens de onderzoekers is dat verklaarbaar. Lange mensen moeten minder moeite doen om de aandacht op zich te vestigen. Daardoor worden ze gemakkelijker als zelfverzekerde natuurlijke leiders beschouwd.

Volgens economisch wetenschapper Daniel S. Hamermesh verdienen lelijke mannen gemiddeld 13 procent minder loon dan hun knappere collega’s. Voor besnorde heren is er wel positief nieuws: uit een Amerikaanse studie blijkt dat een snor goed is voor je salaris.

Kleine lelijke mannen trekken aan het kortste eind. Zeker als ze ook nog eens met een flinke bierbuik kampen en er maar geen haar op hun bovenlip wil groeien. De Nederlandse wetenschapper Bram Buunk vergeleek de liefdesperikelen van mannen van 1,63 meter met die van 1,98 meter. Kleine mannen blijken relatief vaker jaloers te zijn dan hun lange seksegenoten. Ze moeten namelijk meer moeite doen om een vrouw te strikken. Ook zwaardvissen herkennen dat probleem. Maar liefst 79 procent van de gevechten onder de zwaardvissen wordt uitgelokt door de kleinste vis.

Glimmende schedel

Gelukkig is er hoop voor kleine kale mannen. De kosten voor dure haargroeimiddelen kunnen zij zich gerust besparen. Uit onderzoek van de University of Pennsylvania blijkt dat kale mannen als mannelijker, dominanter en meer gezaghebbend worden beschouwd dan mannen mét haar. 

Vandaar dus die glimmende schedel van Benito Mussolini. Ondanks zijn lengte van 1.69 meter wist de Italiaanse dictator een grote stempel te drukken op de wereldgeschiedenis. Hij is trouwens niet de enige. De volgende iconen uit de wereldgeschiedenis haalden geen van alle de 1.70 meter:
  • Napoleon Bonaparte
  • Silvio Berlusconi
  • Nicolas Sarkozy
  • Mahatma Ghandi
  • Stalin
  • Franco
  • Bruno Mars

Napoleoncomplex

Dat lange mannen het makkelijker hebben, staat niet automatisch garant voor meer succes in het leven. Uitgerekend kleine mannen voelen de druk om hun lichaamslengte te compenseren, zo ontdekte de Oostenrijkse psychoanalist Alfred Adler. Misschien was het dan toch geen toeval dat de beruchte dictator Mussolini een klein lelijk mannetje was. Volgens historicus Peter Neville leed Mussolini aan een “gigantisch minderwaardigheidscomplex”. Iets dat hij compenseerde door een groot retor te worden.

Kleine mannen gedragen zich volgens Adler vaker agressief en dominant. Ook Napoleon Bonaparte voelde naar alle waarschijnlijkheid de drang om zijn lichaamslengte te compenseren. Hoewel de Franse keizer geschiedenis schreef met de Slag bij Waterloo, staat hij steevast afgebeeld als een klein gedrongen mannetje. Adler spreekt in dit verband van een 'Napoleoncomplex'. 

Het Napoleoncomplex is een slim overlevingsmechanisme. Wie klein is, moet harder vechten om zijn hoofd boven het water te houden. Bij gebrek aan een natuurlijk fysiek overwicht moet hij zijn nek uitsteken boven de menigte, of zichzelf zelfs letterlijk overschreeuwen.

Lelijke man maakt gelukkiger

Rijzige heren met snor hebben het maar gemakkelijk. Ze verdienen meer, weten de leukste vrouwen te strikken en verwekken ook nog eens meer nageslacht. Maar daar mag dus een flinke korrel zout bij. Napoleon Bonaparte had acht kinderen bij evenzoveel vrouwen. Ook Benito Mussolini wist met vijf zonen en twee dochters zijn genen onsterfelijk te maken.

Of Napoleon en Mussolini lieve huisvaders waren – dat valt te betwijfelen. Toch zijn partners van een lelijke man gelukkiger, als we recent onderzoek mogen geloven. Een minder atletisch gebouwde man verlaagt namelijk de druk om er goed uit te zien, te diëten en te sporten. Dat zorgt voor minder stress en maakt dat er meer tijd overblijft om samen van het leven te genieten. Lijdt de man bovendien aan een Napoleoncomplex, dan zit het met dat salaris ook wel snor.

Klein maar fijn, daar is dus eigenlijk niets mis mee.


Kelly Keasberry is freelance journalist en copywriter. Een uitgebreidere versie van dit artikel verschijnt in het Christelijk Weekblad van maart 2019.

Reacties

Een reactie posten